A horgász szállít

Túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a pecázás Magyarország egyik legkedveltebb sportága. Az elmúlt években tapasztalt minimális csökkenés után ismét növekedésnek indult a magyar pecások száma, ami újfent csak azt bizonyítja, hogy milyen sokak számára kedvelt időtöltés a horgászás. Miért is lenne ez másként? A pecázás egy nagy múltú sport, amely köré erős közösségi lét is társul. Hazánkban azonban nem rég megjelent egy másik közösségi tevékenység is, mégpedig a közösségi futárkodás. Utánajártunk, hogy vajon hol lehet a kettő metszéspontja.

pexels-photo-349727.jpeg

A Magyar Országos Horgász Szövetség 2018-ban hozzávetőlegesen 400 ezer horgászt, 1169 horgászegyesületet és 28 tagszövetséget tömörít magába. A nagyobb horgásztavak száma 58-ra datálható, és az egy szövetségre jutó felügyelt horgászvizek száma is jelentős. Csak példaképpen: a Körös-vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége csaknem 2000 hektárnyi horgászvizet tart a felügyelete alatt.

A korábbi években csappanni látszott a horgászengedélyeket kiváltók száma, azonban az elmúlt 3-4 évben mintegy 100 ezerrel növekedett ezek aránya. 2017-ben összesen 444 128 horgászjegyet lett kibocsátva, 2016-ban pedig mintegy 5400 tonna hal került kifogásra a magyar vizekből. 2017-ben 3000 tonnányi hal került betelepítésre a hazai horgászvizekbe.

pexels-photo-1253595.jpeg

A pecázás szűnni nem akaró népszerűsége mellett számtalan érv szól. Milyen jó is egy végigdolgozott hét után akár egyedül, akár pedig társasággal lefurikázni kedvenc horgászhelyünkre, kiülni egy stégre és lógatni a botot a vízbe, majd várni a kapást... Ha egyedül vagyunk, élvezhetjük a csendet és a nyugalmat. Ha pedig cimborákkal, akkor a jó sztorikat és a hideg italokat. Mindkét változatnak megvannak a maga gyönyörei. Nem hiába rajonganak érte ennyien. Az interneten fellelhető fórumok, oldalak, klubok, rendezvények és fesztiválok mennyisége pedig csak a pecázással együtt járó közösségi élet erejét, a társas időtöltés kultuszát bizonyítják. Micsoda tradíció!

fishing-fishing-tackle-fisherman-bait.jpg

Mivel alapvetően társas lények vagyunk, fontos kulcspont az életünkben a közösség és az abból fakadó erő. Az internet fejlődésével lehetőség nyílt ennek a közösségi erőnek és összefogásnak az áttételes módon történő érvényesítésére. Megindultak olyan önszerveződő tevékenységek, amelyek egymás kisegítéséről és az erőforrások megosztásról szól. Segíthetjük egymást a személy- és csomagszállításban, illetve megannyi más dologban. A legújabb ilyen trend a közösségi futárok világa, amely azokat célozza, akik gyakran közlekednek bizonyos útvonalakon. A hétvégente pecázni járókra ez kifejezetten igaz lehet.

pexels-photo-221284.jpeg

Közösségről lévén szó érdekes metszet lehet az olyan tradicionális társas tevékenységek, mint a pecázás és egy olyan új keletű trend között, mint a közösségi futárkodás. Mindkettőnek lételeme a közösség, csupán más formákban. Egy magyar fejlesztőcég már felismerte az ebben rejlő értéket, és a Futárom.com közösségi futárszolgáltatás létrehozásával lehetőséget biztosított a gyakori ingázók számára, hogy segíthessenek olyanokon, akiknek szükség lenne valakire, aki elszállítaná a küldeményüket A-ból B-be. Az ingázó számára további előnyt jelenthet az is, hogy a fuvarért kapott pénzből még az útiköltségeit is csökkentheti.

Mindenképp érdekes a két világ találkozása, ugyanakkor a kettőt vegyíteni igen hasznos tud lenni. A pecázás szerves részét képezi a közösség, aminek az erejét sok tekintetben lehet kamatoztatni. A közösségi futárkodás pedig ugyancsak a társas értékteremtésről szól, ahol lehetőségünk nyílik egymás kisegítésére. Úgyhogy fogjunk össze, pecázzunk nagyokat és tartsuk nyitva a szemünket, hátha valaki pont a mi útvonalunkon adna fel egy csomagot!