115 éve

115 éve ezen a napon a Wright testvérek sikeresen a levegőbe emelték a Wright Flyer I-es repülőgépet, amellyel egy életre felülírtak mindent, amit a közlekedésről valaha tudtunk.


orville_wilbur_wright.jpg

Orville és Wilbur Wright

Hosszas, több évig tartó kísérletezések árán Wilbur és Orville Wright 1903. december 17-én sikeres felszállást hajtottak végre a Wright Flyer I-es gépükkel, amelynek érdekes módon a jelentős részét lucfenyőből építették. A propellereket úgyszintén fából csinálták, amelyet egy saját készítésű benzinmotorra csatlakoztattak rá.

1280px-first_flight2.jpg

A motorblokk súlyának alacsonyan tartása érdekében alumíniumot használtak elsőszámú alapanyagként. A motorban egy igen kezdetleges porlasztó volt, és nem rendelkezet üzemanyag-szivattyúval. A benzint gravitációs módon táplálták a szárnyszáron elhelyezett tüzelőanyag-tartályból a hengerek melletti kamrába, ahol azt levegővel összekeverték. Az üzemanyag-levegő keveréket ezután a forgattyúházból hővel párolták el, majd a hengerekbe kényszerítették.

800px-wright_brothers_engine_17.jpg

Az első repülés során Orville vezette a gépet és 12 másodpercig volt a levegőben. Orville körülbelül 10 kilométeres sebességgel 37 métert tett meg.

640px-gliding_flight_wright_glider_kitty_hawk_nc_1902_10459_a_s.jpg

A légiközlekedés azóta hatalmas utat járt be. A soha nem nyugvó és mindig törtető emberi természetnek hála, valamint az evolúciós folyamat lényegét megragadva eljutottunk a Holdra, megépítettük a Concorde-ot, hatalmas Airbus-okat gyártunk, és még sorolhatnánk.

Ahogyan a Wright testvérek is hittek a repülés sikerében, úgy hiszünk mi is a közösségi csomagszállítás jövőjében. Alábbi videónkkal Wilbur és Orville Wright megvalósult álma előtt tisztelgünk.